De nieuwe kat - Weetjes over katten (2023)

De nieuwe kat - Weetjes over katten (1)

Zie ook bij Aanschaf van een kat.
Als een zwerfkat gewoon je leven binnenwandelt (en je wilt hem houden), hoef je maar weinig te doen om te zorgen dat het dier zich bij je thuis voelt. Je hoeft alleen maar wat noodzakelijke spullen aan te schaffen en een afspraak te maken met de dierenarts voor een uitgebreid onderzoek. Als de kat een volwassen en ervaren dier is, zal het zich al spoedig op zijn gemak voelen. Je loopt echter wel het risico dat het dier even zo vrolijk weer naar buiten wandelt en zijn heil elders gaat zoeken.
Als je zelf echter op zoek gaat naar een kat, of het nu een raskat van een fokker is of een kat van een kennis, via een advertentie of een asiel, moet je dit allemaal goed plannen en zorgen dat thuis alles klaar is om de nieuwkomer te ontvangen. Deze beginperiode is vaak moeilijk voor het dier en kan soms traumatisch verlopen, hoewel een verstandige en gevoelige aanpak veel goed kan maken.
Het is heel belangrijk om het dier tijdens de opvoeding in de eerste dagen en weken kennis te laten maken met de “huisregels”. Het dan gevormde gedragspatroon zal de kat de rest van zijn leven blijven volgen.

(Video) 10 dingen die je niet weet over je kat ! | Weetjes

Het huis gereedmaken.

Behalve iets om de kat in te vervoeren, zal het nodig zijn verder nog wat spullen aan te schaffen voor het nieuwe huisdier. De voornaamste zijn een mand of doos met iets zachts erin om in te slapen, etensbakjes met een voorraadje vers of droogvoer en bovendien een kattenbak met wat vulling. Later kan daar nog meer bijkomen, zoals een krabplank of krabpaal en wat speeltjes.
Aanvankelijk zal de kat of het kitten waarschijnlijk wat verward tegen de nieuwe omgeving aankijken; daarom is het belangrijk de “eigen spulletjes” van het dier een vaste plaats te geven, zodat de nieuweling snel kan wennen. De mand kan het best in een rustig, schemerig, warm en tochtvrij hoekje gezet worden. Dit is vooral belangrijk als het winter is en je woning niet al te warm is. Als de kat op stoelen of andere meubels mag slapen, is een wasbare overtrek een goed idee. Katten zijn gewoontedieren en zullen al gauw aan bepaalde plekjes de voorkeur geven.

De nieuwe kat - Weetjes over katten (3)Waar de kat ook slaapt, hij moet altijd gemakkelijk bij de kattenbak kunnen komen. In het ideale geval staat de kattenbak zo opgesteld dat de kat zich wat kan afzonderen. De bak moet, als de juiste plek is geaccepteerd, altijd op deze plaats blijven staan. Dat geldt ook voor de etensbakjes en het water. Kies een plaats waar de kat ongestoord kan eten. Heb je meer dan één kat, geef ze dan allemaal een eigen etensbak.
Als de kat binnen moet blijven zet dan een bakje met kattengras klaar. Hier kunnen ze dan lekker op kauwen. Ook een bakje met kattenkruid kan de kat veel plezier geven.
Sommige artikelen zijn handig, maar niet echt noodzakelijk. Een krabplank of klimpaal is bijvoorbeeld heel prettig als de kat niet naar buiten kan of mag. Maar zelfs katten die wel naar buiten mogen vinden het prettig om hun nagels te scherpen. En als er dan geen krabplank of klimpaal is, zullen ze dit aan de vloerbedekking of het meubilair doen. Bij een binnenkat is het erg belangrijk zo’n “kattenmeubel” vlakbij de slaapplaats neer te zetten, zodat hij dan lekker kan krabbelen tijdens het wakker worden.

Wennen.

Ga de nieuwe huisgenoot ophalen op een moment dat je genoeg tijd hebt om aandacht aan het dier te geven, zoals in een weekend of tijdens een vakantie. Vermijd reizen bij erg warm weer, omdat de kat in een draagmand moet worden vervoerd en dat kan benauwd zijn. Het dier mag voor de reis niet eten en als je met de trein of de auto gaat, laat hem dan niet uit de mand voordat je thuis bent. Je mag natuurlijk niet het risico lopen dat het dier tijdens de reis ontsnapt.
Als je thuis bent gekomen, sluit dan alle ramen en deuren en zorg dat alles op zijn plaats staat. Laat hem dan uit de mand, geef hem wat water en laat hem kennismaken met de kattenbak. De eerste paar uur zal hij elk hoekje onderzoeken en elk geurtje met veel interesse, of soms argwaan, opsnuiven. Besteed dus veel tijd aan deze kennismaking. Hou ook wat speeltjes klaar, maar laat het diertje slapen als hij dat wil.
Een kitten kan het best in één kamer blijven tot het genoeg zelfvertrouwen heeft opgedaan. Geef het diertje veel aandacht, maar zorg dat er niet te veel mensen in de buurt zijn, of dat het te lawaaiig is. Let er vooral op dat kinderen rustig en voorzichtig met de nieuwe bewoner omgaan en laat ze na een poosje zien hoe deze moet worden opgepakt en behandeld. Kleine kinderen die te jong zijn om te begrijpen hoe ze moeten omgaan met een kat, kunnen er beter pas worden bijgelaten als de kat helemaal gewend is.
Als de opwinding van de eerste kennismaking en ontdekkingstocht voorbij is, zet de kat dan bij de slaapplek. Waarschijnlijk zal een kitten nog wat willen doorspelen, maar het werkt geruststellend als het heeft gezien waar het kan gaan slapen.
Wanneer het dier de vacht begint te verzorgen, is dat een teken dat hij zich op zijn gemak voelt. Dat is misschien het goede moment om hem wat eten voor te zetten. De fokker of de vorige eigenaar zal meestal informatie over de eetgewoontes hebben gegeven. Ook weet je dan wellicht aan welk voer hij gewend is. Vooral bij een kitten is het belangrijk het menulijstje en het tijdschema waaraan het gewend is, aan te houden, want dan bestaat er minder kans op problemen met de spijsvertering. Als de kat groter wordt, moeten de hoeveelheden natuurlijk worden aangepast.
Na het eten moet je de kat weer bij de kattenbak zetten. Een kitten zal bijna altijd van moeder hebben geleerd hoe je die bak moet gebruiken, maar soms is er nog een beetje aanmoediging nodig. Ook andere aspecten van de opvoeding moeten nu zo snel mogelijk aan bod komen. Het is bijvoorbeeld nu de beste tijd om het katje met behulp van een vriendelijke doch duidelijke terechtwijzing te leren dat het bijvoorbeeld niet in de gordijnen mag klimmen. Ook andere plaatsen waar hij niet mag komen moeten nu worden geleerd. Je zult dan consequent het dier van deze plaats moeten weghalen. Dit kan soms erg lang duren, maar je moet wel volhouden.

(Video) DE MEEST GEMAAKTE FOUTEN BIJ DE INTRODUCTIE VAN EEN NIEUWE KAT - De gelukkige huiskat- Kattengedrag

Kennismaken met andere huisdieren.

Als er nog meer huisdieren, zoals een hond of een andere kat, aanwezig zijn, is extra voorzichtigheid geboden bij de kennismaking, want een onverwachte ontmoeting kan tot blijvende vijandschap leiden. Het is het beste om het reeds aanwezige huisdier ergens op te sluiten terwijl de nieuwe kat alles kan bekijken en gewend raakt aan de geur van de ander. Na een uurtje pak je de kat rustig op en laat het eerste dier los, zodat het de geur van de nieuwkomer kan onderzoeken. Blijf met de nieuwkomer een tijdje apart zitten. De eerste introductie kan omstreeks etenstijd plaatsvinden, wanneer elk dier een apart bakje hoort te krijgen op een vaste plaats. Als alles goed gaat, zullen ze eerst alle aandacht aan hun eten wijden, voor ze opkijken en hun nieuwe buur ontdekken. Wel is het goed om er bij te blijven, want een ruzie is niet onmogelijk, hoewel de getoonde agressie meestal bij wat blazen zal blijven. Leg een deken klaar om over de dieren heen te gooien als ze daadwerkelijk gaan vechten.
De introductie van een kitten in het territorium van een gesteriliseerde poes verloopt doorgaans zeer rustig, maar als twee volwassen, niet gecastreerde katers aan elkaar worden voorgesteld, is een bloedig treffen bijna onvermijdelijk. Deze combinatie is dus niet erg verstandig. Wees bijzonder voorzichtig bij het voorstellen van een kitten aan een volwassen hond die al een tijd bij je is. Een volwassen hond kan in één hap een katje doden. Mochten zich bij de introductie toch moeilijkheden voordoen, dan kan de nieuwkomer in het begin in een speelkooi van kippengaas of een bench worden gehouden, zodat de reeds aanwezige huisdieren de kat op hun gemak kunnen bekijken zonder dat het kwaad kan. Een dergelijke bench is bovendien handig als men het diertje een poosje veilig wil opbergen.

De wijde wereld.

Een ingrijpende beslissing die de meesten zullen moeten nemen, is of de kat naar buiten mag of niet. Deze vraagt rijst al snel, want als je een kitten eenmaal naar buiten hebt laten gaan, is het niet rechtvaardig – en ook niet gemakkelijk – om die vrijheid weer af te nemen. De nieuwe kat - Weetjes over katten (4)“In de tuin“
Als de nieuwe kat inderdaad overal mag gaan en staan waar hij wil, moet je hem minstens 6 weken binnen houden voordat je hem buiten de tuin laat. Hij moet goed aan het huis wennen.
Na die 6 weken voor het eten naar buiten laten gaan. In het begin meegaan en niet te lang buiten laten. Tijdens dit “uitlaten” de kat regelmatig roepen, zodat hij in de buurt blijft. Beloon hem in de vorm van een lekker hapje als hij binnen komt.
Als je een afgesloten tuin hebt, geldt het bovenstaande natuurlijk niet.
Jonge kittens mogen niet naar buiten als het nog koud is.

De nieuwe kat - Weetjes over katten (5)Het is verstandig te kat te laten chippen als hij naar buiten mag. Het chippen van een dier is een heel eenvoudige ingreep.
Met een onderhuidse injectie wordt een chip (transponder) ter grootte van een rijstkorrel ingebracht. Het nummer van deze chip kan met een barcodelezer worden gelezen. Met dit unieke nummer wordt het dier, samen met de gegevens van de eigenaar, ingeschreven bij een centrale databank.

(Video) KITTEN ONTMOET KAT VOOR HET EERST | STAPPEN PLAN VOOR 100% GARANTIE | Sophie Hol | 2020

Als je niet wilt fokken met de kat, is het verstandig om deze te laten De nieuwe kat - Weetjes over katten (6)castreren. Deze term wordt gebruikt voor beide seksen omdat bij een poes de eierstokken worden verwijderd.

Een kattendeurtje is een prima oplossing om de kat, ook als je niet thuis bent, naar buiten en naar binnen te kunnen laten gaan. Houd er echter wel rekening mee dat je het risico loopt dat er een ongenode gast binnen komt. Dit risico wordt kleiner als het deurtje met een zender is uitgerust.
Leer de kat zo snel mogelijk om binnen te komen als je roept, want het is wel erg verstandig om je kat ‘s nachts binnen te houden.

Het optillen van een kat.

Je ziet vaak dat een kat aan het vel van de rug wordt opgetild. Dit is niet de juiste manier.
Een kitten kun je bij het nekvel oppakken, mits je het achterlijf ondersteund. Deze manier zal door een volwassen kat meestal niet worden gewaardeerd en zal alleen in noodgevallen moeten worden gebruikt.
Een volwassen kat moet je op de volgende manier optillen:

(Video) HEB OF WIL JE EEN KAT? PAS OP, DIT MOET JE WETEN! 😼

  • Plaats de ene hand onder de voorpoten tegen de borst en de andere onder het achterlijf om het gewicht op te vangen. De kat kan dan op de arm worden gedragen worden. Steun altijd de achterpoten en houd het dier met de poten van je af, anders kan hij misschien gaan krabben om houvast te zoeken. Als de kat tegenspartelt, kun je dezelfde methode gebruiken, maar je moet dan de voorpoten een stuk steviger vasthouden.

Hoe ga je te werk bij een verhuizing?

Zorg er voor dat er in het nieuwe huis een kamer voor de katten beschikbaar is als je overgaat. Zet hierin een kattenbak, de mand met oude gedragen kleding, eten en drinken, de speeltjes en de krabpaal. Dus de zaken waaraan ze in het andere huis gewend waren. Je kan ze dan in die kamer opsluiten, zodat je niet het risico loopt dat ze ontsnappen. De deuren staan natuurlijk allemaal open.
Zorg uiteraard voor goed vervoer. Stevige manden.
De katten moeten minimaal 6 weken binnen blijven. Ze moeten goed aan het huis wennen. Na die 6 weken voor het eten naar buiten laten gaan. In het begin meegaan en niet te lang buiten laten. Tijdens dit “uitlaten” de katten regelmatig roepen, zodat ze in de buurt blijven. Beloon ze in de vorm van een lekker hapje als ze binnen komen.
Het risico blijft bestaan dat ze naar de oude omgeving gaan. Als ze niet op tijd terugkomen, heb je dus de kans dat ze bij het oude huis rondlopen.
Als je een afgesloten tuin hebt, geldt het bovenstaande natuurlijk niet.
Als je geheel over bent of even rustig kan gaan zitten, kan je de kat(ten) er gezellig bij laten komen.

Zie ook bij Aanschaf van een kat.

De nieuwe kat - Weetjes over katten (8)De nieuwe kat - Weetjes over katten (9)
De nieuwe kat - Weetjes over katten (10)De nieuwe kat - Weetjes over katten (11)
De nieuwe kat - Weetjes over katten (12)De nieuwe kat - Weetjes over katten (13)
De nieuwe kat - Weetjes over katten (14)

De nieuwe kat - Weetjes over katten (15)

De nieuwe kat - Weetjes over katten (16)
(Video) DEZE SPULLEN HEEFT EEN KAT MINIMAAL NODIG - De gelukkige huiskat- kattengedrag

FAQs

Hoe lang moet een nieuwe kat wennen? ›

Houd uw kat minstens twee weken binnen om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Voer uw kat regelmatig met kleine maaltijden. Houd zoveel mogelijk vast aan de vertrouwde routine en gewoonten uit het oude huis. Verspreid de geur van uw kat door het nieuwe huis zodat hij zich daar snel veilig gaat voelen.

Wat was de eerste kat? ›

De harmonieuze relatie tussen katten en mensen gaat terug tot het jaar 3000 voor Christus in het oude Egypte. Archeologische studies hebben bewijzen gevonden dat de Afrikaanse wilde kat (Felis sylvestris lybica) de eerste voorouder is van de huiskat.

Waar word een kat rustig van? ›

Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.

Kan je kat je missen? ›

Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.

Hoe weet je of een kat van je houdt? ›

Als jouw kat met haar kop tegen je aan wrijft of met haar neus langs jouw schouder, borst of heup gaat, wil ze jou zo voorzien van haar geur. Daardoor worden jullie eigen lichaamsgeuren met elkaar gemengd. Dat is een soort territoriumafbakening. Jouw kat wil aan andere katten laten weten dat jij al een kat hebt.

Is het beter om 2 katten te nemen? ›

Het kan allebei, 1 of 2 katten. Maar als je kat niet zo van andere katten houdt, is het verstandiger om haar alleen te laten en geen tweede kat in huis te halen. Katten uit hetzelfde nest kunnen wel goed samen, omdat ze van jongs af aan al aan elkaar gewend zijn.

Hoe weet een kat waar hij woont? ›

Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.

Hoe veel levens heeft een kat? ›

Een kat heeft volgens de overlevering negen levens. Dit kent haar oorsprong uit de Egyptische oudheid waar katten als zeer veerkrachtig, sterk en heilig werden gezien. Zo speciaal zelfs dat meerdere Egyptische goden uitgebeeld werden als katten. Er was zelfs een speciale kattengod Atum-Ra.

Hoe ver kan een kat van huis? ›

De katten brachten gemiddeld 79 procent van hun tijd buitenshuis door op een afstand van minder dan 50 meter van het huis van hun eigenaar. De gemiddelde maximum afstand voor alle katten was 352 meter.

Waarom mag je kat niet mee naar bed? ›

Wanneer je kat lekker in bed ligt, dan is de kans groot dat ze zichzelf eerst even lekker gaan wassen. Tijdens dit kattenwasje verliezen ze ook nog eens flink wat huidschilfers en deze komen dan terecht in bed. Dat op zich is al een vies idee, maar het vergroot ook nog eens de kans op een allergische reactie.

Wat vindt een kat stinken? ›

Knoflook, kaneel, azijn en uien, het zijn allemaal geuren waar katten een hekel aan hebben. Grote kans dat je kat de ruimte ontvlucht als ze deze geuren ruikt. Omdat katten zo gevoelig zijn voor geuren moet je uitkijken met het gebruik van onder andere wierook, etherische olie en luchtverfrissers.

Kan een kat boos op je zijn? ›

Is je kat koppig en wil hij of zij niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.

Kan een kat lachen? ›

Het beste antwoord. Het is het hele lichaamsplaatje, dat je (misschien onbewust) in je opneemt, als je zegt dat je kat (of hond) lacht.

Kan een kat tv zien? ›

Ja, katten kunnen TV kijken, of zien zichzelf in een spiegel, zonder zichzelf te herkennen. Je merkt het bij sommige katten die met hun pootjes naar het beeld slaan om er mee te spelen. Katten worden meer door bewegingen dan door kleuren aangetrokken.

Wat wil een kat zeggen als ze miauwt? ›

Je kat miauwt veel om aandacht te vragen

Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.

Wat doet een kat in de nacht? ›

Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!

Waar slaapt een kat het liefst? ›

Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen 'verstoppen'. Dat geeft ze een veilig gevoel.

Wat vinden katten van kusjes? ›

Katten houden meer van mensen dan we ons realiseren. In tegenstelling tot honden, begroeten katten hun 'baasjes' niet met kwispelende staarten en natte kusjes, maar dat betekent niet dat ze geen echte affectie voor ons hebben. Ze tonen hun genegenheid gewoon op subtielere wijze.

Waarom kneed een kat mij? ›

Territorium afbakenen

De pootjes geven de unieke geur van een kat af op het kussen of deken, wat betekent dat kneden een geweldige manier kan zijn om alles wat ze aanraken naar zichzelf te laten ruiken. Ze zijn blij met hun plekje, maar willen niet dat andere katten het uiteindelijk afpakken.

Waar laat ik mijn kitten s nachts? ›

Leg de mand van uw kitten op een gezellige, rustig plaats met een deken en zorg ervoor dat hij toegang heeft tot zijn water-, voer- en kattenbak. U kunt het slaappatroon van uw kitten bepalen door het licht uit te doen, maar in de eerste nacht kunt u een nachtlampje laten branden zodat hij kan wennen aan de omgeving.

Wat kun je doen tegen miauwen? ›

Zorg ervoor dat je kat gedurende de dag voldoende aandacht krijgt en dat hij zijn energie kwijt kan. Voldoende leuke speeltjes en zelf af en toe spelen met je kat kan ervoor zorgen dat je kat in ieder geval niet uit verveling zal miauwen. Negeer het overmatig miauwen, zodat je kat leert dat hij hier niets mee bereikt.

Kunnen katten sorry zeggen? ›

Conflicten. Vaak zegt men “Laat ze het maar uitvechten”. Dit is iets wat zeker niet mag gebeuren bij katten. Katten kennen immers geen verzoeningsgedrag wat wil zeggen dat zij geen 'sorry' kunnen zeggen.

Kan een kat verliefd op je worden? ›

Katten kunnen niet verliefd worden op mensen, op andere katten, op speciale plekken of op levenloze voorwerpen. Ze voelen geen liefde, en ze ervaren niet het gevoel voor iets of iemand te vallen. In plaats daarvan gaan ze het onderwerp van hun genegenheid waarderen.

Hoe toon je liefde aan een kat? ›

Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.

Is een kat van 14 jaar oud? ›

Een kat ouder dan 14 jaar kunt u gerust 'bejaard' noemen, ook al zijn er katten genoeg die veel ouder worden dan veertien. Katten ouder dan 10 à 12 jaar worden meestal 'senior' genoemd.

Is een kat van 13 jaar oud? ›

Wanneer is een kat senior of bejaard? Een kat wordt als oudere kat gezien vanaf 11 jaar, waarbij er vervolgens nog een onderscheid wordt gemaakt tussen de senior kat van 11 tot 14 jaar en bejaarde katten van 15 jaar en ouder.

Is 14 jaar oud voor een kat? ›

Een kat wordt gemiddeld tussen de dertien en veertien jaar oud. Het komt regelmatig voor dat katten (veel) ouder dan dat worden.

Kan een kat 2 weken alleen? ›

Katten kunnen over het algemeen beter alleen thuis blijven dan honden. Toch laat je ze beter niet langer dan twee dagen alleen. Trek je er een weekend op uit, voorzie dan de volgende zaken: Verschillende waterbakjes (stoot je kat er eentje om, dan is ze alsnog verzekerd van drinkwater)

Heeft een kat gevoelens? ›

Elke katteneigenaar leert het humeur van zijn kameraadje te herkennen door zijn lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen, de geluiden die hij maakt en de zeer bijzondere manier waarop hij beweegt. We weten dus instinctief wanneer onze katten opgewonden, blij, verdrietig, gefrustreerd of zenuwachtig zijn.

Hoe kan je een kat roepen? ›

Roep je kat.

Wanneer je in de kamer bent waar je wilt dat ze naar je toe komt, roep het commando dan met een hoge stem. Als je haar roept wanneer het tijd is om te eten, zorg er dan voor dat je het verbale commando geeft voordat je een blik voer of een zak voer opent.

Waarom mag je een kat niet wakker maken? ›

Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”

Kan je een kat douchen? ›

Gebruik bij het wassen een speciale shampoo voor katten of kittens zonder parfum. Gebruik nooit uw eigen shampoo. Deze is namelijk niet aangepast aan de huid en vacht van uw kat. Gebruik lauw water.

Waarom maakt een kat je wakker? ›

Aandacht. Heeft ze geen honger of pijn, is ze comfortabel en weet je zeker dat ze zich niet verveelt of stress ervaart, dan is haar reden om jou wakker te houden vaak een roep om aandacht.

Waar lopen katten niet graag op? ›

Katten lopen het liefst op kale onbegroeide grond. Bedek je de grond met een bodembedekker, zoals cacaodoppen, houtsnippers of boomschors, dan voelt dat niet fijn aan hun pootjes! Met name cacaodoppen vinden katten onaangenaam, want zowel het knisperende geluid als de geur ervan vinden ze niet lekker.

Wat een kat niet mag eten? ›

Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.

Kan een kat jaloers zijn? ›

Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.

Wat is het IQ van een kat? ›

Nu hebben Japanse onderzoekers bewezen dat ook katten veel intelligenter zijn dan vaak wordt gedacht. In het wetenschappelijk tijdschrift 'Behavioural Processes' lieten psychologen van de Kyoto Universiteit in Japan zien dat katten, net zoals honden, een episodisch geheugen hebben.

Hoe kun je met je kat praten? ›

De app MeowTalk zal hier geen verandering in brengen. Maar deze app kan er wel voor zorgen dat je jouw kat beter leert begrijpen. Hij herkent namelijk verschillende soorten miauwen en weet in veel gevallen wat deze kunnen betekenen. Zo kun je niet direct praten met je kat, maar kun je hem toch verstaan.

Kan een kat een mens verstaan? ›

Katten zullen je nooit verstaan, maar kunnen je wel begrijpen! Ze zijn eigenwijs, dus zullen niet altijd luisteren... Maar bij een goede opvoeding weten ze goed dat nee, nee is. Dat ze reageren op hun naam, en dat eten, of snoepje iets lekkers betekend.

Kan een kat spijt hebben? ›

Ze kan nog zo schuldig kijken, maar zich schamen doet ze niet. Maar dat is een illusie, zegt Schilder. 'Als je hem met de hand van de tafel schuift, zal hij precies hetzelfde doen. ' Het dier kan zich niet schamen.

Kan een kat een geest zien? ›

Wel is wetenschappelijk aangetoond dat katten veel meer kunnen zien, horen en ruiken dan wij. Misschien zelfs spoken en geesten, indien ze bestaan.

Waarom blijft een kat je aankijken? ›

Je kat aankijken

Een kat aankijken is geen enkel probleem. Integendeel, een goed gesocialiseerde kat zoekt zelf oogcontact met je. Met name als ze iets van je wil, zoals eten of aandacht, weet ze precies wat ze moet doen om dat te krijgen. Een kat kijkt ook naar jou om je gedrag te observeren.

Wat ziet een kat s nachts? ›

Zijn zicht bij slecht licht is zo'n zes tot acht keer beter dan dat van de mens. Dit komt doordat een kat over meer staafjes beschikt in zijn netvlies die zorgen voor nachtzicht. Hij heeft daarentegen minder kegeltjes dan mensen waardoor de kat niet goed kleur kan onderscheiden.

Wat ziet een kat in de spiegel? ›

Onderzoekers hebben tests gedaan en een kat is - net als vele andere dieren - niet in staat om zichzelf te herkennen in een spiegel of reflecterend raam. Je kat ziet het spiegelbeeld als een andere kat en dit kan de volgende reacties veroorzaken: angst. aanvallen.

Waarom kijkt mijn kat uit het raam? ›

Waarom kijk jij graag uit het raam? Waarschijnlijk om de omgeving te zien. Jouw Minet zit dan ook nog eens te kijken of er leuke dieren rondlopen of fladderen. En vaak hangt er onder die vensterbank een verwarmingsapparaat, dus het is één van de warmste plakjes in jouw huis.

Waarom gaat een kat op je kleding liggen? ›

Ze zijn territoriaal

Katten hebben niet altijd bij mensen thuis op de bank kunnen chillen; het zijn oorspronkelijk geen huisdieren. Ooit leefden ze buiten en moesten ze hun territorium beschermen. Door op jouw spullen te gaan liggen, claimen ze hun plekje in huis.

Kan een kat dromen? ›

Het zal je inmiddels niet verbazen dat ook katten kunnen dromen. Ook katten maken tijdens hun slaapcyclus de REM-fase door. Het dromen van katten is door verschillende professoren onderzocht en zij zijn er vrijwel zeker van dat katten tijdens hun slaap dromen.

Kan een kat s nachts alleen zijn? ›

Als uw kat er vertrouwd mee is om regelmatig en dagelijks alleen te zijn, dan zal ze er waarschijnlijk goed mee kunnen omgaan als u haar een hele nacht of een hele dag alleen laat. Houd in dit geval rekening met de volgende extra tips: Zorg ervoor dat uw kat voldoende voer en water heeft.

Hoe lang duurt het voor een kat zich thuis voelt? ›

Tip 4: kat laten wennen aan nieuw huis

Houd je kat zeker 6 tot 8 weken binnen. Katten zijn omgevingsdieren en het zal niet de eerste keer zijn dat een kat op zoek gaat naar zijn oude huis. Laat de kat rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving alvorens hem de wijde wereld in te laten gaan.

Hoe zorg je ervoor dat je kat naar je toe komt? ›

Zorg ervoor dat je kat zich niet overweldigd voelt en laat hem eerst zijn nieuwe omgeving verkennen. Wanneer je kat er klaar voor is zal hij zelf bij je komen snuffelen. Dat is wanneer de bonding sessie echt kan beginnen!

Hoe lang moet een kitten wennen aan nieuw huis? ›

Zorg dat je kitten eerst de nieuwe omgeving, de nieuwe gezinsleden en de kattenbak goed leert kennen en geef pas daarna steeds meer ruimte in huis. Soms is hier maar 24 uur voor nodig, maar dit kan afhankelijk van de leeftijd, de leefomgeving en de persoonlijkheid van de kitten ook gerust 2 weken duren.

Hoe weet je dat een kat zich thuis voelt? ›

Een gelukkige kat herkennen aan gedrag

Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.

Kan een kat 2 dagen alleen zijn? ›

Samengevat hangt dit af van: De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.

Kan een kat 24 uur alleen zijn? ›

Hoe aanhankelijker de viervoeter is, hoe minder je van hem mag verwachten dat hij tijd alleen doorbrengt. In principe geldt echter het volgende: katten mogen onder bepaalde voorwaarden maximaal 48 uur zonder toezicht worden gelaten.

Is het zielig om een kat alleen te laten? ›

Je kat veel alleen laten is niet verstandig. Zelfs een buitenkat vraagt aandacht en zeker kittens of juist oudere katten vragen meer tijd. Ga je als baasje incidenteel langer weg, dan kun je van alles doen om het je kat comfortabel te maken.

Kan een kat lachen? ›

Het beste antwoord. Het is het hele lichaamsplaatje, dat je (misschien onbewust) in je opneemt, als je zegt dat je kat (of hond) lacht.

Hoe praat je met je kat? ›

Onder elkaar communiceren katten vooral via lichaamstaal. Maar bij ons gebruiken ze hun stemgeluid. Klein kittens hebben als snel in de gaten dat mensen veel sterker op stemmen reageren dan op lichaamstaal of geurboodschappen.

Waarom mag je een kat niet in de ogen kijken? ›

Bij mensen is het omgekeerd: als wij iemand vertrouwen, zullen we die persoon recht in de ogen kijken. Doe dit niet bij uw kat. Aankijken betekent: ik vertrouw jou niet! Gesloten ogen staan juist voor veiligheid en vertrouwen.

Waar laat je je kitten s nachts? ›

Leg de mand van uw kitten op een gezellige, rustig plaats met een deken en zorg ervoor dat hij toegang heeft tot zijn water-, voer- en kattenbak. U kunt het slaappatroon van uw kitten bepalen door het licht uit te doen, maar in de eerste nacht kunt u een nachtlampje laten branden zodat hij kan wennen aan de omgeving.

Kan een kitten s nachts alleen zijn? ›

Een ritme is voor katten namelijk belangrijk. Laat een kitten jonger dan 6 maanden 's nachts niet alleen. Zorg als je echt weg moet, dat er iemand anders op je kitten past.

Waar kitten slapen eerste nacht? ›

Zorg voor de eerste nacht voor een veilige plek voor je kitten om in te overnachten. Vaak wordt een kartonnen doos aangeraden. Hierin krijgt je kitten de mogelijkheid om zich te verstoppen in een donkere ruimte. Zo kan jouw kitten zich toch even terugtrekken na een dag vol veranderingen en de nieuwe omgeving.

Wat wil een kat zeggen als ze miauwt? ›

Je kat miauwt veel om aandacht te vragen

Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.

Waarom gaat een kat op je liggen? ›

Zich veilig voelen

Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.

Waarom loopt een kat altijd voor je voeten? ›

Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.

Videos

1. ZAL MIJN KAT EEN ANDERE KAT ACCEPTEREN? - De gelukkige huiskat- kattengedrag
(De gelukkige huiskat)
2. De Echte Betekenis Achter jouw Bijtende Kat
(detoptien)
3. Dingen die je kat HAAT! | DierenpraatTV
(DierenpraatTV)
4. weetjes over katten
(Nici van Amerongen)
5. 10 Katten weetjes! | DierenpraatTV
(DierenpraatTV)
6. MOET IK ER NOG EEN KAT BIJ NEMEN? De gelukkige huiskat - Kattengedrag
(De gelukkige huiskat)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated: 07/09/2023

Views: 5531

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.